Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που εκτίθενται.

Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο. Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί.
Ακόμα εκτίθεται μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής.

Υπάρχουν ακόμη πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.

Το Μουσείο της Κορίνθου είναι ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα επαρχιακά μουσεία της χώρας. Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την μακραίωνη ιστορία αυτής της λαμπρής πόλης, αλλά και όλης της Κορινθίας. Μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τέχνης από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και το Μεσαίωνα, τις περιόδους ακμής και παρακμής, τις περιόδους του πλούτου και τις περιόδους της πτώσης. Τα εκθέματα που είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κορινθιακής τέχνης, αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα και την ιδιαίτερη δομή της κορινθιακής κοινωνίας, ενός τόπου έντονα εμπορικού και ανοικτού σε επιρροές και εναλλαγές.